tisdag 17 februari 2009

Ordlista - Läs och lär om banktermer

Amortering : betyder att du betalar av en skuld. En del av skulden eller hela skuldbeloppet. En amortering är olika pga av olika typer av banklån och såklart vilket avtal man har med banken. Skuldbeloppet minskar när man amorterar. Och därmed även räntan eftersom räntan är baserad på det totala skuldbeloppet.

Annuitetslån : Är att man betalar exakt samma summa vid varje betalningstillfälle inklusive amortering och räntor. Lånets storlek minskar vid varje inbetalningstillfälle. Lånets ränta är en procentandel av hela skulden. Andelen amortering ökar alltså för varje betalningstillfälle och detta gör annuitetslån till ett populärt alternativ.

Blancolån : Betyder att man lånar utan säkerhet vilket kan öka risken för en långivare. De betalas i normala fall ut på belopp mellan 5 000 och 350 000 kr och erbjuds av bank och långivare. Det finns idag ett flertal företag som specialiserar sig på blancolån på mindre belopp. Den ökade risk som långivare tar kompenseras med en ränta och avgift andelsmässigt. Detta innebär att ett blancolån utformade annorlunda än ett bostadslån med någon typ av säkerhet. En säkerhet gör att långivare i värsta fall om låntagaren inte kan betala tillbaka lånet ha rätt att sälja aktuell säkerhet och på så sätt få tillbaka det utlånade beloppet. Sms Kredit har erbjudit blancolån sedan 2007 och har idag många nöjda kunder.

Borgensman : Är en person som går i borgen för en lånetagare. Som borgensman måste du vara medveten om de risker som finns.Om inte lånetagaren kan betala sin skuld är det borgensmannens skyldighet att betala. Krav på borgensman är vanligt vid stora banklån. Vid mindre lån krävs ingen sådan (smslån, snabblån).

Ränta : Är det egentliga värdet på pengar kan man säga. Ränta anges i procent. Om man lånar pengar så betalar man ränta som är en kostnad för få pengarna. Ungefär som hyran för pengar. Det är den som lånar ut pengar som erhåller räntan.

Kreditvärdighet : Betyder vilken betalningsförmåga man har. Detta kan gälla en privatperson, företag eller till och med ett land eller en hel nation. Betalningsförmåga är viktigt för lån och skulder. Kreditvärdighet kan delas in i flera olika klasser för att förenkla ett företags analys och bedömning av en persons status. Det handlar om att mäta chansen att få tillbaka pengarna för en låneutgivare. Inkomster och tillgångar är de absolut viktigaste faktorerna.

Kreditupplysning : tar hänsyn till betalningsanmärkningar hos kronofogden, ålder, inkomst etc. Kreditupplysning gör det möjligt att göra en riskbedömning av potentiell kund eller samarbetspartner. Utan kreditupplysning skulle det vara omöjligt att bevilja banklån till samma ränta och övrig lånekostnad som vi har idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar